Σύντομο Βιογραφικό

paidakakos nikolaosΑσχολούμαι με όλο το φάσμα της γενικής νευροχειρουργικής, ενώ έχω αναπτύξει ιδιαίτερο χειρουργικό και ερευνητικό ενδιαφέρον για τη χειρουργική υπόφυσης και βάσης κρανίου, τη χειρουργική σπονδυλικής στήλης, τη νευρο-ογκολογία, την ενδοσκοπική νευροχειρουργική και τη λειτουργική νευροχειρουργική. Έχω δε εκπαιδευτεί σε όλες τις σύγχρονες τεχνικές, όπως η μικρονευροχειρουργική, η νευροενδοσκόπηση, η νευροπλοήγηση, η νευροπαρακολούθηση, και οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης.

Διετέλεσα ερευνητής και εκπόνησα την πτυχιακή μου διατριβή στο Τμήμα Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τορίνου Ιταλίας, με αντικείμενο τη μελέτη του υδροκεφάλου φυσιολογικής πίεσης. Ειδικεύθηκα στη Νευροχειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, διατηρώντας ταυτόχρονα μετεκπαιδευτική συνεργασία με τη Νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου C.T.O. στο Τορίνο Ιταλίας, όπου και εκπαιδεύτηκα στις ενδοσκοπικές τεχνικές αντιμετώπισης της υδροκεφαλίας και των ενδοκοιλιακών όγκων (2003, 2004, 2009). Το 2012 μετεκπαιδεύτηκα στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (UPMC) των ΗΠΑ στην Ενδοσκοπική Χειρουργική Υπόφυσης και Βάσης Κρανίου. Το 2013 εκπαιδεύτηκα στις πλέον σύγχρονες και σύμπλοκες τεχνικές Νευροχειρουργικής Ογκολογίας, υπό την αιγίδα του National Hospital for Neurology and Neurosurgery στο Λονδίνο.

Τη χρονική περίοδο 2013-2014 εργάστηκα ως επιμελητής στο King’s College Hospital του Λονδίνου, μια από τις τρεις μεγαλύτερες νευροχειρουργικές κλινικές της Μεγάλης Βρετανίας, και εξειδικεύτηκα περαιτέρω στη Χειρουργική Υπόφυσης & Βάσης Κρανίου, με ιδιαίτερη έμφαση στις νευροενδοσκοπικές τεχνικές και τις διαρρινικές ελάχιστα επεμβατικές προσπελάσεις. Στο ίδιο κέντρο συμμετείχα στις εργασίες του τμήματος Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης, καθώς και στο εφημεριακό έργο (τομέας Νευροτραυματιολογίας) με επίβλεψη και εκπαίδευση των ειδικευομένων.

Είμαι επίσης, από το 2012, ερευνητής – υπ. Διδάκτωρ του Χειρουργικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο της Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης, με ιδιαίτερη έμφαση στις βλάβες και ανωμαλίες της κρανιοσπονδυλικής συμβολής και των δύο πρώτων αυχενικών σπονδύλων.

Η ακαδημαϊκή μου δραστηριότητα περιλαμβάνει συγγραφή κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία και άρθρων σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, διαλέξεις και πολυάριθμες επιστημονικές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, καθώς και εκπαίδευση ειδικευόμενων νευροχειρουργών.

Είμαι ενεργό μέλος των Ελληνικών Εταιριών Νευροχειρουργικής και Σπονδυλικής Στήλης, του τμήματος Νευροενδοκρινολογίας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, του τμήματος Νευροενδοσκοπίας της Ιταλικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής και των δύο Αμερικανικών Νευροχειρουργικών Εταιριών, των τμημάτων Ογκολογίας, Σπονδυλικής Στήλης και Περιφερικών Νεύρων των δύο τελευταίων, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Βάσης Κρανίου, της Αμερικανικής Εταιρίας Σπονδυλικής Στήλης, της AOSpine, και του μητρώου (Specialist Register) Νευροχειρουργικής του Ιατρικού Συλλόγου της Μεγάλης Βρετανίας.

Τομείς ειδικού ενδιαφέροντος

Πέραν της γενικής νευροχειρουργικής, έχω εκπαιδευθεί και αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεξιότητες στους παρακάτω κλάδους της ειδικότητας, στα πλαίσια των οποίων αντιμετωπίζω ιδιαίτερα σύμπλοκα περιστατικά με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές.
 • Χειρουργική υποφύσεως, με υπερεξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές ενδοσκοπικές διαρρινικές τεχνικές

 • Σύμπλοκη χειρουργική βάσης κρανίου (ανοιχτή και ενδοσκοπική)

 • Παθήσεις κρανιοσπονδυλικής συμβολής (σύνδρομο Chiari, κατάγματα Α1-Α2 σπονδύλων)

 • Νευρο-ενδοσκοπικές ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης υδροκεφαλίας και κολλοειδών κύστεων

 • Τριδυμαλγία και άλλα σύνδρομα συμπίεσης των κρανιακών συζυγιών

 • Χειρουργική νευρο-ογκολογία υπό νευροπλοήγηση και νευροπαρακολούθηση

 • Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης και αντιμετώπιση σύμπλοκων περιστατικών

 • Λειτουργική νευροχειρουργική (νευροδιέγερση για σύνδρομα πόνου, αντλίες σπαστικότητας)

 • Νευρο-τραυματιολογία

 • Υδροκεφαλία και υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης

Εξειδίκευση

Εκτός από τη γενική νευροχειρουργική, η μετεκπαίδευση και εξειδίκευση στους παρακάτω τομείς μου επιτρέπει να αντιμετωπίζω εξαιρετικά πολύπλοκα περιστατικά:


Χειρουργική υπόφυσης και βάσης κρανίου (κλασσική και ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική)

University of Pittsburgh Medical Center Pittsburgh, USA
King’s College Hospital, London, UK (πρ. επιμελητήςΤμήματοςΥπόφυσης & ΒάσηςΚρανίου)


Χειρουργική σπονδυλικής στήλης (κλασσική και ελάχιστα επεμβατική)

ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας
Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
King’s College Hospital, London, UK
Eurospine Diploma (European Spine Society)
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Παν. Αθηνών στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης


Ενδοσκοπική νευροχειρουργική (υδροκεφαλία, κολλοειδείς κύστεις)

ΝαυτικόΝοσοκομείοΑθηνών
C.T.O. Hospital, Torino, Italia


Χειρουργική Νευρο-ογκολογία

Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
National Hospital for Neurology and Neurosurgery, London, UK
King’s College Hospital, London, UK
C.T.O. Hospital, Torino, Italia


Λειτουργική Νευροχειρουργική

ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας

Πιστοποιήσεις

European Spine Diploma (expected 2016)
European Primary Board Examination in Neurosurgery, EANS, 2015
General Medical Council (Specialist Register/Neurosurgery), ΜεγάληΒρετανία, 2013
Advanced Life Support (ALS), European Resuscitation Council, 2010
Advanced Trauma Life Support (ATLS), American College of Surgeons, 2007
Καταδυτική και Υπερβαρική Ιατρική, Πολεμικό Ναυτικό, 2007
Esame di Stato, Ιταλία, 2006

Έρευνα

Η σημασία της ιατρικής έρευνας

Nik Paidakakos

Η υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα που απολαμβάνουμε σήμερα έχει επιτευχθεί με την πολυετή προσπάθεια ιατρών και άλλων επιστημόνων που μελετούν τις αιτίες και τις δυνητικές θεραπείες των διαφόρων παθήσεων. Η μεγάλη αυτή προσπάθεια έχει καταστήσει απλή ανάμνηση διάφορες παθήσεις που κάποτε ήταν άκρως επικίνδυνες για τη ζωή.
Παρ’όλα αυτά υπάρχουν ακόμα ασθένειες και συνθήκες που μας ταλαιπωρούν. Το μυστικό όπλο της ανθρωπότητας είναι η ιατρική έρευνα, καθώς μέσω αυτής ελπίζουμε να αποκαλύψουμε τα μυστικά κάθε παθολογικής κατάστασης και εν συνεχεία τους ιδανικούς τρόπους θεραπείας και ενδεχομένως ίασης. Προάγεται έτσι η εξέλιξη της ιατρικής γνώσης και βελτιώνεται η φροντίδα των ασθενών.
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η έρευνα, παράλληλα με την κλινική ενασχόληση, παράγει επιστήμονες με βαθύτερη κατανόηση της ανατομίας, των νοσολογικών φαινομένων και των τεχνικών αντιμετώπισης, καθώς και καλύτερη αντίληψη των μελλοντικών δυνατοτήτων της επιστήμης. Τους μαθαίνει επίσης να λαμβάνουν θεραπευτικές αποφάσεις βασισμένοι στις αποδείξεις που προκύπτουν από μεγάλες, πολυκεντρικές, συστηματικές και τυχαιοποιημένες μελέτες (evidence-basedmedicine) και όχι εμπειρικά.
Είναι λοιπόν υποχρέωση όλων μας στην ιατρική κοινότητα να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς με τη συστηματική συνέχιση της ερευνητικής προσπάθειας θα δούμε βαθιές αλλαγές στη θεραπευτική προσέγγιση των επόμενων ετών και δεκαετιών.
Από την πλευρά μου, έχω αναπτύξει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον από τα φοιτητικά μου χρόνια και η ερευνητική μου δραστηριότητα αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικούς πυλώνες:

 

Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πίεσης

υδροκέφαλοςΗ νόσος αυτή ταξινομείται μεταξύ των δευτερογενών ανοιών, είναι δηλαδή μια αναστρέψιμη μορφή άνοιας, που πλήττει κυρίως τη μέση προς τρίτη ηλικία. Συχνά διαγιγνώσκεται εσφαλμένα ως νόσος Alzheimer, επειδή η συμπτωματολογία είναι σχεδόν ίδια, και έτσι ο ασθενής στερείται τη δυνατότητα να θεραπευτεί. Εφόσον διαγνωστεί αντιμετωπίζεται είτε με τοποθέτηση κοιλιο-περιτοναϊκής παροχέτευσης (βαλβίδα εγκεφάλου) είτε, σε επιλεγμένους ασθενείς, με ενδοσκοπική μέθοδο (3η κοιλιοστομία) και αποφυγή μόνιμης εμφύτευσης υλικών στο σώμα.
Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα οδήγησε στην εκπόνηση της πτυχιακής διατριβής (MDthesis) του κου Παιδακάκου και αποτέλεσε έναυσμα για τη δημιουργία του Νομαρχιακού Κέντρου Μελέτης και Αντιμετώπισης του Υδροκεφάλου Φυσιολογικής Πίεσης στο Piemonte Ιταλίας. Επί του αντικειμένου ο ιατρός έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει εκτενώς σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια, ενώ έχει παραθέσει και προσκεκλημένες διαλέξεις. Έχει επίσης συγγράψει δύο κεφάλαια στο βιβλίο με τίτλο Hydrocephalus.

Αδενώματα Υποφύσεως

adenomas

Πρόκειται για καλοήθεις ιστολογικά όγκους, οι οποίοι όμως μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα όρασης, ενδοκρινολογικά/ορμονικά, ακόμα και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή επί αιφνίδιας αιμορραγικής ή ισχαιμικής αποπληξίας. Η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισής τους είναι η πλήρως ενδοσκοπική διαρρινική διασφηνοειδική εξαίρεση, η οποία επιτρέπει ολική εξαίρεση του όγκου ακόμα και από “κρυφές” γωνίες μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής, με ελάχιστη μετεγχειρητική νοσηρότητα και χωρίς εξωτερικές ουλές.
Ο κος Παιδακάκος δημιούργησε και συντήρησε τη βάση δεδομένων (database) των ενδοσκοπικά αντιμετωπισθέντων αδενωμάτων υποφύσεως (400 περιστατικά έως το Σεπτέμβριο 2014) του Τμήματος Υποφύσεως και Βάσης Κρανίου του King’sCollegeHospitalστο Λονδίνο, του οποίου διετέλεσε επιμελητής και παραμένει συνεργάτης. Σημαντικότατα συμπεράσματα αναφορικά με την τελειοποίηση των τεχνικών και της περιεγχειρητικής αντιμετώπισης των ασθενών έχουν εξαχθεί και παρουσιαστεί διεθνώς από την ανάλυση της βάσης δεδομένων. Σημαντικά άρθρα βρίσκονται σε φάση δημοσίευσης από έγκριτα διεθνή νευροχειρουργικά περιοδικά.

Αστάθεια και τεχνικές σταθεροποίησης της κρανιοσπονδυλικής συμβολής, και ιδιαίτερα του ατλαντοαξονικού συμπλέγματος

αστάθεια κρανιοσπονδυλικής συμβολής

Πρόκειται για σχετικά σπάνιες εκ γενετής ή μετατραυματικές παθήσεις ακριβώς στην περιοχή μετάπτωσης μεταξύ κρανίου και σπονδυλικής στήλης, οι οποίες προκαλούν από άλγος και κινητικά προβλήματα, έως μυελοπάθεια, παρέσεις κρανιακών νεύρων και μόνιμες αναπηρίες.
Ο κος Παιδακάκος, από τη θέση του ως ερευνητής – υποψήφιος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο τη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης, μελετά εξειδικευμένες τεχνικές σταθεροποίησης/σπονδυλοδεσίας του ατλαντο-αξονικού συμπλέγματος (1ος και 2ος αυχενικοί σπόνδυλοι), οι οποίες καθιστούν εφικτή την επίλυση του προβλήματος με ταυτόχρονη αποφυγή κρανιο-αυχενικής σπονδυλοδεσίας και μόνιμης ακινητοποίησης της κεφαλής. Μελετά επίσης την αντιμετώπιση σύμπλοκων παθήσεων της κρανιοσπονδυλικής συμβολής με ελάχιστα επεμβατικές διαστοματικές και ενδοσκοπικές διαρρινικές προσπελάσεις. Επί του αντικειμένου έχει δημοσιεύσει, έχει παρουσιάσει πληθώρα εργασιών στα διεθνή φόρα ενώ έχει υπάρξει πολλές φορές προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδρια και εργαστήρια. Επίκειται η εκπόνηση της Διδακτορικής του Διατριβής.

 

Δημοσιεύσεις

Publications: book chapters

 1. Paidakakos N, Borgarello S, Naddeo M (2012) Indications for endoscopic third ventriculostomy in normal pressure hydrocephalus. In: Aygok GA, Rekate HL (eds.) Hydrocephalus. Springer, Wien New York, pp 123 – 127
 2. Bouramas D, Paidakakos N, Sotiriou F, Kouzounias K, Sklavounou M, Gekas N (2012) Endoscopic third ventriculostomy in obstructive hydrocephalus: surgical technique and pitfalls. In: Aygok GA, Rekate HL (eds.) Hydrocephalus. Springer, Wien New York, pp 135 – 139
 3. Paidakakos N, Sklavounou M, Bouramas D (forthcoming) [Degenerative disorders of the craniovertebral junction]. In Fountas K (ed.) [General Principles of Neurosurgery] University of Thessaly (Greek)


Publications: original articles

 1. Paidakakos NA, Rovlias A, Rokas E, Theodoropoulos S, Katafygiotis P. Primary clear cell chondrosarcoma of the spine: a case report of a rare entity and a review of the literature. Case Rep Oncol Med 2012;2012:693137.
 2. Dimogerontas G, Paidakakos NA, Konstantinidis E. Voluminous free disk fragment mimicking an extradural tumour lesion. Neurol Med Chir (Tokyo) 2012;52(9):656-658.
 3. Paidakakos NA, Rokas E, Theodoropoulos S, Dimogerontas G, Konstantinidis E. Posttraumatic Benedikt’s syndrome: a rare entity with unclear anatomopathological correlations. World Neurosurg 2012;78(6):715.e13-5.
 4. Bouramas D, Paidakakos N, Sotiriou F, Kouzounias K, Sklavounou M, Gekas N. Endoscopic third ventriculostomy in obstructive hydrocephalus: surgical technique and pitfalls. Acta Neurochir Suppl 2012;113:135-139.
 5. Paidakakos N, Borgarello S, Naddeo M. Indications for endoscopic third ventriculostomy in normal pressure hydrocephalus. Acta Neurochir Suppl 2012;113:123-127.
 6. Pavlidis A, Kallistratos M, Paidakakos N, Manolis A. Pulmonary embolism caused by cysto-atrial shunt fragment. Rev Esp Cardiol 2011;64(9):838-839.
 7. Levidou G, Korkolopoulou P, Agorogiannis G, Paidakakos N, Bouramas D, Patsouris E. Low-grade oligodendroglioma of the pineal gland: a case report and review of the literature. Diagn Pathol 2010;5:59.
 8. Bouramas D, Paidakakos N, Sotiriou F, Gekas N, Kouzounias K. [Endoscopic tumor biopsy and third ventriculostomy.] Neuroscience News 2008;14:6-13. (Greek)


Publications: abstracts

 1. Paidakakos N, Naddeo M: Preoperative assessment and treatment of normal pressure hydrocephalus. CNS University 2006;id:21396.
 2. Naddeo M, Costa P, Paidakakos N: Optimizing surgery for spinal neoplasia by intraoperative neurophysiological monitoring of both motor and sensory pathways. CNS University 2007;id:1359.
 3. Levidou G, Korkolopoulou P, Agorogiannis G, Paidakakos N, Xiromeritis K, Bouramas D, Patsouris E: Low-grade oligodendroglioma of the pineal gland: report of a case. Clin Neuropathol 2008;27(3):198-199.
 4. Paidakakos N, Bouramas D, Antoniou E, Papachristou K, Sklavounou M, Kouzounias K, Seretis A: Endoscopic interventions in obstructive hydrocephalus. Childs Nerv Syst 2009;25:744.
 5. Bouramas D, Mitropoulos A, Paidakakos N, Sioutos P, Gekas N, Sotiriou F, Seretis A: Endoscopic removal of colloid cysts of the 3rd ventricle. Childs Nerv Syst 2009;25:768.
 6. Naddeo M, Isoardo G, Limberti A, Paidakakos N, Perez R: Awake surgery e meningiomi nei pazienti anziani con rischio anestesiologico aumentato. Rivista Medica (Topics in Medicine) 2009;15(2):308.
 7. Paidakakos N, Rokas E, Theodoropoulos S, Dimogerontas G, Rovlias A, Konstantinidis E: Epidural and subcutaneous neurostimulation in the treatment of chronic neuropathic pain. Eur J Pain Suppl 2010;4(1):119.
 8. Rovlias A, Rokas A, Paidakakos N, Theodoropoulos S, Papadopoulos M, Makrygiannakis G, Konstandinidis E: Epidural neurostimulation for successive management of failed neck and failed back syndrome in the same patient. Eur J Pain Suppl 2010;4(1):88.
 9. Paidakakos N, Bouramas D, Sotiriou F, Kouzounias K, Gekas N, Sklavounou M: One stage transoral decompression and posterior stabilization of the craniovertebral junction. WScJ 2010;3:253.
 10. Paidakakos N, Bouramas D, Kouzounias K, Sotiriou F, Sklavounou M, Gekas N: Anterior reconstruction of cervical kyphotic deformity in patients with multiple discogenic disease. WScJ 2010;3:254.
 11. Bouramas D, Paidakakos N, Sotiriou F, Kouzounias K, Gekas N: Anterior cervical corpectomy: indications and surgical nuances. WScJ 2010;2:141.
 12. Paidakakos N, Rokas E, Theodoropoulos S, Dimogerontas G, Rovlias A, Makrigiannakis G, Papadopoulos M, Konstantinidis E: Continuous electromyography in lumbar spinal surgery. WScJ 2010;3:271.
 13. Rokas E, Paidakakos N, Theodoropoulos S, Dimogerontas G, Makrigiannakis G, Siakavella M, Rovlias A, Papadopoulos M, Konstantinidis E: Improvement of cervical spine lordosis after 3-level anterior cervical discectomy and fusion without plates. WScJ 2010;3:273.
 14. Rovlias A, Rokas E, Paidakakos N, Theodoropoulos S, Konstandinidis E: Treatment of cerebral origin spasticity with continuous intrathecal baclofen: follow-up review of 14 patients. Acta Neurochir 2011;153(3):691.
 15. Rovlias A, Rokas E, Paidakakos N, Theodoropoulos S, Konstandinidis E: Epidural neurostimulation for successive management of failed neck and failed back syndrome in the same patient. Acta Neurochir 2011;153(3):718.
 16. Paidakakos N, Borgarello N, Naddeo M: The value of external lumbar drainage in selecting surgery responders among patients with normal pressure hydrocephalus. Acta Neurochir 2011;153(9):1856.
 17. Rokas E, Rovlias A, Theodoropoulos S, Paidakakos N, Siakavella M, Konstantinidis E: Simultaneous neurostimulation of cervical and lower thoracic spine for the treatment of neuropathic pain of the upper and lower extremities. Eur J Pain Suppl 2011;5(1):189.
 18. Theodoropoulos , Rovlias A, Paidakakos N, Siakavella M, Papoutsakis D, Konstantinidis E: Spinal cord stimulation for neuropathic pain through an open approach without preliminary test: a clinical series. J Neurol Sci 2013;333(Suppl 1):e529.
 19. Naddeo M, Paidakakos N, Massa Micon B, Borgarello S: Normal pressure hydrocephalus: selection criteria for neuroendoscopic management. J. Neuroendoscopy 2013;2(1):21.
 20. Naddeo M, Paidakakos N, Borgarello S, Massa Micon B: Third endoscopic ventriculostomy: complications. J. Neuroendoscopy 2013;2(1):27-28.
 21. Paidakakos N, Evans S, Evans G, Barazi S, Thomas N: Endonasal endoscopic transphenoidal surgery for pituitary macroadenomas: a retrospective analysis of surgical outcome. J Neurol Surg B 2014; 75(S02):S147.
 22. Paidakakos N, Sklavounou M, Bouramas D: Transoral decompression and posterior stabilization in fixed anterior pathology of the craniocervical junction. Global Spine J 2015;05(S01):A021.
 23. Paidakakos N, Sklavounou M, Bouramas D: Posterior-only approach for reduction of occipitocervical instability with vertical migration of the dens. Global Spine J 2015;05(S01):A031.
 24. Paidakakos N, Sklavounou M, Bouramas D: Microscopic transoral vs endoscopic endonasal approach to the craniocervical junction. Global Spine J 2015;05(S01):A315.

Διαλέξεις

 1. Surgical management of occipitocervical spine neoplasms & space-occupying lesions of the upper cervical spine. (Poros, Greece, 2009)
 2. Biomechanics of chronic occipitocervical junction instability. (Athens, Greece, 2009)
 3. Adult communicating hydrocephalus: diagnosis and treatment. (Turin, Italy, 2010)
 4. Consequences of posterior atlanto-axial fusion on the kinematics of the adjacent spine. (Athens, Greece, 2010)
 5. Surgical parameters in craniovertebral junction fixation to prevent alteration of lower cervical spine biomechanics. (Athens, Greece, 2011)
 6. Biomechanical consequences of ankylosing spondylitis on the cervical spine, and surgical treatment parameters. (Athens, Greece, 2012)
 7. Occipitocervical injuries: bibliographic review of treatment options and methods. (Athens, Greece, 2013)
 8. Biomechanics of chronic occipitocervical junction instability and consequences on regional kinematics. (Athens, Greece, 2013)
 9. Skull base and pituitary surgery fellowship at King’s College Hospital: learning curve and ongoing research. (London, UK, 2014)
 10. Endoscopic endonasal pituitary surgery: does it make a difference? (Athens, Greece, 2015)

Παρουσιάσεις

Nikos Paidakakos

 

 

Έχω παρουσιάσει περισσότερες από 130 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια νευροχειρουργικής. Παραθέτω επιλεγμένα τις σημαντικότερες εξ αυτών:

 

 

Διεθνείς ανακοινώσεις

 1. Naddeo M, Paidakakos N: International Innovations. ThinkFirst Italy. ThinkFirst 17th Annual Chapter Directors’ Conference. New Orleans, LA, USA, April 16-18, 2005.
 2. Paidakakos N, Naddeo M: Preoperative assessment and treatment of normal pressure hydrocephalus. 56th Congress of Neurological Surgeons (CNS) Annual Meeting. Chicago, IL, USA, October 7-12, 2006.
 3. Naddeo M, Paidakakos N, Costa P: Intraspinal tumor surgery and significance of intraoperative neurophysiological monitoring (INM). 75th American Association of Neurological Surgeons (AANS) Annual Meeting. Washington, DC, USA, April 14-19, 2007.=
 4. Naddeo M, Paidakakos N: The treatment of arachnoid cysts in the geriatric patient. Neuroendoscopy 2007. Paris - Versailles, France, May 9-12, 2007.
 5. Naddeo M, Borgarello S, Paidakakos N: Treatment of NPH: endoscopic third ventriculostomy (etv) vs shunt. Neuroendoscopy 2007. Paris - Versailles, France, May 9-12, 2007.
 6. Paidakakos N, Borgarello S, Naddeo M: INPH: proposal of a diagnostic routine and treatment choice. 4th International Hydrocephalus Workshop. Rhodes, Greece, May 17-20, 2007.
 7. Naddeo M, Costa P, Paidakakos N: Optimizing surgery for spinal neoplasia by intraoperative neurophysiological monitoring of both motor and sensory pathways. 57th Congress of Neurological Surgeons (CNS) Annual Meeting. San Diego, CA, USA, September 15-20, 2007.
 8. Paidakakos N, Bouramas D, Antoniou E, Papachristou K, Sklavounou M, Kouzounias K, Seretis A. Endoscopic interventions in obstructive hydrocephalus. 5th World Congress of the International Federation of Neuroendoscopy (IFNE). Athens, Greece, May 31-June 3 2009.
 9. Bouramas D, Paidakakos N, Sotiriou F, Kouzounias K, Gekas N: Anterior cervical corpectomy: indications and surgical nuances. World Spine V – World Spinal Column Society (WSCS). Santorini, Greece, May 7-9, 2010.
 10. Paidakakos N, Rokas E, Theodoropoulos S, Dimogerontas G, Rovlias A, Makrigiannakis G, Papadopoulos M, Konstantinidis E: Continuous electromyography in lumbar spinal surgery. World Spine V – World Spinal Column Society (WSCS). Santorini, Greece, May 7-9, 2010.
 11. Rokas E, Paidakakos N, Theodoropoulos S, Dimogerontas G, Makrigiannakis G, Siakavella M, Rovlias A, Papadopoulos M, Konstantinidis E: Improvement of cervical spine lordosis after 3-level anterior cervical discectomy and fusion without plates. World Spine V – World Spinal Column Society (WSCS). Santorini, Greece, May 7-9, 2010.
 12. Paidakakos N, Rokas E, Theodoropoulos S, Dimogerontas G, Rovlias A, Makrigiannakis G, Papadopoulos M, Konstantinidis E: Rare abdominal complications of ventriculo-peritoneal (VP) shunts. 5th International Hydrocephalus Workshop. Crete, Greece, May 20-23, 2010.
 13. Bouramas D, Paidakakos N, Sotiriou F, Kouzounias K, Sklavounou M, Gekas N: Endoscopic IIIrd ventriculostomy (ETV). Surgical technique and pitfalls. 5th International Hydrocephalus Workshop. Crete, Greece, May 20-23, 2010.
 14. Paidakakos N, Rokas E, Theodoropoulos S, Dimogerontas G, Makrigiannakis G, Rovlias A, Papadopoulos M, Konstantinidis E: Surgical management of adult chronic hydrocephalus by using ventriculo-peritoneal shunts with adjustable valves. 5th International Hydrocephalus Workshop. Crete, Greece, May 20-23, 2010.
 15. Paidakakos N, Borgarello S, Naddeo M: Normal pressure hydrocephalus (NPH): indications for endoscopic third ventriculostomy (ETV). 5th International Hydrocephalus Workshop. Crete, Greece, May 20-23, 2010.
 16. Paidakakos N, Bouramas D, Sotiriou F, Kouzounias K, Gekas N, Sklavounou M: One stage transoral decompression and posterior stabilization of the craniovertebral junction. 26th Annual Meeting of the European Section of the Cervical Spine Research Society (E-CSRS). Corfu, Greece, May 26-29, 2010.
 17. Paidakakos N, Bouramas D, Kouzounias K, Sotiriou F, Sklavounou M, Gekas N: Anterior reconstruction of cervical kyphotic deformity in patients with multiple discogenic disease. 26th Annual Meeting of the European Section of the Cervical Spine Research Society (E-CSRS). Corfu, Greece, May 26-29, 2010.
 18. Paidakakos N, Rokas E, Theodoropoulos S, Dimogerontas G, Rovlias A, Konstantinidis E: Epidural and subcutaneous neurostimulation in the treatment of chronic neuropathic pain. 3rd International Congress on neuropathic Pain (NeuPSIG). Athens, Greece, May 27-30, 2010.
 19. Perez R, Paidakakos N, Limberti A, Junemann C, Melcarne A, Naddeo M: Awake surgery and meningiomas in elderly patients with increased anesthetic risk. 9th International Meeting: Updates in Neuro-Oncology. Cortona, Italy, July 2-4, 2010.
 20. Naddeo M, Paidakakos N, Massa Micon B, Cacciacarne M, Perez R: Minimally invasive approach through a frontal skin sulcus for excision of lesions of the anterior frontal region in patients at high anesthesia risk. 9th International Meeting: Updates in Neuro-Oncology. Cortona, Italy, July 2-4, 2010.
 21. Paidakakos N, Borgarello S, Naddeo M: The value of external lumbar drainage in selecting surgery responders among patients with normal pressure hydrocephalus. 14th European Congress of Neurosurgery (EANS). Rome, Italy, October 9-14, 2011.
 22. Paidakakos N, Rokas E, Theodoropoulos S, Siakavella M, Dimogerontas G, Rovlias A, Makrigiannakis G, Papadopoulos M, Konstantinidis E: Clinical outcome after decompressive craniectomy for severe traumatic brain injury. 14th European Congress of Neurosurgery (EANS). Rome, Italy, October 9-14, 2011.
 23. Massa Micon B, et al, Paidakakos N: Ventricular diverticulum associated to ventricular tumor causing obstructive hydrocephalus; case report and review of the literature. 19th Annual Meeting of the Japanese Society for Neuroendoscopy, Italian-Japanese Joint Meeting. Tokyo, Japan, November 2-3, 2012.
 24. Paidakakos NA, Kouzounias K, Sklavounou M, Bouramas D: Transoral decompression and posterior fixation for rheumatoid atlanto-axial subluxation. The 19th Annual London Imperial Spine Course. London, UK, March 6-8, 2013.
 25. Paidakakos N, Sklavounou M, Krommida M, Gkekas N, Valkimadi PE, Kouzounias K, Mitsikostas DD, Bouramas D: Ventricular and cortical subarachnoid space dimensions in adult hydrocephalus before and after endoscopic third ventriculostomy in correlation to the clinical outcome. Hydrocephalus 2013, The Fifth Meeting of the International Society for Hydrocephalus and CSF Disorders. Athens, Greece, June 29-July 2, 2013.
 26. Naddeo M, Paidakakos N, Massa Micon B, Borgarello S: Normal pressure hydrocephalus: selection criteria for neuroendoscopic management. 6th World Congress of the International Federation of Neuroendoscopy (IFNE). Mumbai, India, December 8-11, 2013.
 27. Naddeo M, Paidakakos N, Borgarello S, Massa Micon B: Third endoscopic ventriculostomy: complications. 6th World Congress of the International Federation of Neuroendoscopy (IFNE). Mumbai, India, December 8-11, 2013.
 28. Paidakakos N, Evans S, Babar S, Barazi S, Thomas N: Endoscopic endonasal approach for pituitary adenomas: a single centre experience. The British Skull Base Society Meeting 2014. London, UK, January 30-31, 2014.
 29. Paidakakos NA, Evans SA, Evans GYH, Barazi S, Thomas NW: Endonasal endoscopic transphenoidal surgery for pituitary macroadenomas: a retrospective analysis of surgical outcome. 11th European Skull Base Society Congress. Paris, France, June 26-28, 2014.
 30. Paidakakos N, Socratous G, Evans G, Barazi S, Thomas N: Retrospective analysis of outcome in 304 pituitary macroadenomas resected via the endoscopic endonasal route in a reference center. Joint International Meeting for Neurosurgeons (during the 28th Annual Hellenic Congress of Neurosurgery). Kavala, Greece, June 19-22, 2014.
 31. Paidakakos N, Bhavsar A, Socratous G, Barazi S, Thomas N: Open and endoscopic approaches for cranial base chordomas and chondrosarcomas. Joint International Meeting for Neurosurgeons (during the 28th Annual Hellenic Congress of Neurosurgery). Kavala, Greece, June 19-22, 2014.
 32. Paidakakos N, Sklavounou M, Bouramas D: Transoral decompression and posterior stabilization in fixed anterior pathology of the craniocervical junction. Global Spine Congress 2015 (AO Spine). Buenos Aires, Argentina, May 20-23, 2015.
 33. Paidakakos N, Sklavounou M, Bouramas D: Posterior-only approach for reduction of occipitocervical instability with vertical migration of the dens. Global Spine Congress 2015 (AO Spine). Buenos Aires, Argentina, May 20-23, 2015.
 34. Paidakakos N, Sklavounou M, Bouramas D: Microscopic transoral vs endoscopic endonasal approach to the craniocervical junction. Global Spine Congress 2015 (AO Spine). Buenos Aires, Argentina, May 20-23, 2015.

Πανελλήνιες ανακοινώσεις

 1. Μπουράμας Δ, Κουζούνιας Κ, Σωτηρίου Φ, Γκέκας Ν, Παιδακάκος Ν: Διαστοματική αποσυμπίεση της κρανιοσπονδυλικής συμβολής. Αρχική εμπειρία Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης. Βουλιαγμένη, 20-23 Σεπτεμβρίου 2007.
 2. Παιδακάκος Ν, Κουζούνιας Κ, Γκέκας Ν, Σωτηρίου Φ, Μπουράμας Δ: Ενδοσκοπική κοιλιοστομία ΙΙΙης κοιλίας (ETV): Ανάλυση της έκβασης 31 περιστατικών. 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής. Βουλιαγμένη, 11-14 Ιουνίου 2008.
 3. Παιδακάκος Ν, Δημογέροντας Γ, Ρόκας Ε, Θεοδωρόπουλος Σ, Μακρυγιαννάκης Γ, Παπαδόπουλος Μ, Ρόβλιας Α, Κωνσταντινίδης Ε: Χρήση μεσακανθίων εμφυτευμάτων τύπου “U” για την αποφυγή μετεγχειρητικής αστάθειας και οσφυαλγίας μετά από PLIF. 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής. Αλεξανδρούπολη, 10-13 Ιουνίου 2009.
 4. Μπουράμας Δ, Παιδακάκος Ν, Σωτηρίου Φ, Γκέκας Ν, Σκλαβούνου Μ, Κουζούνιας Κ: Χωροκατακτητικές εξεργασίες κρανιοσπονδυλικής συμβολής. 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής. Αλεξανδρούπολη, 10-13 Ιουνίου 2009.
 5. Ρόκας Ε, Μακρυγιαννάκης Γ, Παιδακάκος Ν, Θεοδωρόπουλος Σ, Δημογέροντας Γ, Παπαδόπουλος Μ, Ρόβλιας Α, Κωνσταντινίδης Ε: Συγκριτική μελέτη της δισκεκτομής ΑΜΣΣ σε 3 επίπεδα, με πρόσθια προσπέλαση, με και χωρίς τη χρήση πλάκας. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης. Αθήνα, 16-18 Οκτωβρίου 2009.
 6. Παιδακάκος Ν, Ρόκας Ε, Θεοδωρόπουλος Σ, Δημογέροντας Γ, Ρόβλιας Α, Κωνσταντινίδης Ε: Διαθερμοπηξία μέσω ραδιοσυχνοτήτων των ζυγο-αποφυσιακών αρθρώσεων ΟΜΣΣ: αναφορά περιστατικού. 2ο Συνέδριο Φαρμακευτικής & Επεμβατικής Νευροτροποποίησης (INS). Αθήνα, 3-5 Δεκεμβρίου 2009.
 7. Παιδακάκος Ν, Ρόκας Ε, Θεοδωρόπουλος Σ, Δημογέροντας Γ, Ρόβλιας Α, Κωνσταντινίδης Ε: Η αντλία βακλοφαίνης στην νευροτροποποίηση των κυκλωμάτων σπαστικότητας: η εμπειρία μας την τελευταία τριετία. 2ο Συνέδριο Φαρμακευτικής & Επεμβατικής Νευροτροποποίησης (INS). Αθήνα, 3-5 Δεκεμβρίου 2009.
 8. Παιδακάκος Ν, Ρόκας Ε, Θεοδωρόπουλος Σ, Σιακαβέλλα Μ, Δημογέροντας Γ, Μακρυγιαννάκης Γ, Ρόβλιας Α, Παπαδόπουλος Μ, Κωνσταντινίδης Ε: Κλινική έκβαση ασθενών με βαρεία κρανιοεγκεφαλική κάκωση μετά από αποσυμπιεστική κρανιεκτομία. 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής. Χερσόνησος, Ηράκλειο, 19-20 Μαΐου 2010.
 9. Μπουράμας Δ, Παιδακάκος Ν, Σωτηρίου Φ, Κουζούνιας Κ, Σκλαβούνου Μ, Γκέκας Ν: Μηνιγγιώματα εγκεφάλου με προσβολή του οβελιαίου ή εγκαρσίου κόλπου: χειρουργική αντιμετώπιση. 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής. Χερσόνησος, Ηράκλειο, 19-20 Μαΐου 2010.
 10. Παιδακάκος Ν, Ρόκας Ε, Θεοδωρόπουλος Σ, Σιακαβέλλα Μ, Δημογέροντας Γ, Μακρυγιαννάκης Γ, Ρόβλιας Α, Παπαδόπουλος Μ, Κωνσταντινίδης Ε: Γλοίωμα οσφυϊκού ογκώματος του νωτιαίου μυελού. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης. Βόλος, 27-30 Οκτωβρίου 2010.
 11. Παιδακάκος Ν, Φαρμακίδης Α, Τσιμπιδάκης Χ, Κωνσταντινίδης Ε: Ιστορία της εμβιομηχανικής της σπονδυλικής στήλης. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης. Βόλος, 27-30 Οκτωβρίου 2010.
 12. Παιδακάκος Ν, Ρόκας Ε, Θεοδωρόπουλος Σ, Σιακαβέλλα Μ, Δημογέροντας Γ, Μακρυγιαννάκης Γ, Ρόβλιας Α, Παπαδόπουλος Μ, Κωνσταντινίδης Ε: Εκφυλιστική σπονδυλοαρθροπάθεια και οσφυϊκή στένωση: χειρουργική αντιμετώπιση και αποτελέσματα. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης. Βόλος, 27-30 Οκτωβρίου 2010.
 13. Ν. Παιδακάκος, Α. Φαρμακίδης, Ν. Ρούσσος: Υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης: Πόσο συχνά εντοπίζεται επιτυχώς και ποιές οι συνέπειες; 37ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο. Αθήνα, 17-21 Μαΐου 2011.
 14. Παιδακάκος Ν, Ρόβλιας Α, Καταφυγιώτης Π, Ρόκας Ε, Θεοδωρόπουλος Σ, Σιακαβέλλα Μ, Δημογέροντας Γ, Νομικός Α, Μακρυγιαννάκης Γ, Παπαδόπουλος Μ, Κωνσταντινίδης Ε: Σπονδυλικό μεσεγχυματικό διαυγοκυτταρικό χονδροσάρκωμα: παρουσίαση σπάνιου περιστατικού. 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής. Αθήνα, 23-25 Ιουνίου 2011.
 15. Παιδακάκος Ν, Σκλαβούνου Μ, Γκέκας Ν, Κουζούνιας Κ, Μπουράμας Δ: Οσφυική στένωση με συνοδές παραμορφώσεις. 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης. Πάφος, Κύπρος, 27-30 Οκτωβρίου 2011.
 16. Παιδακάκος Ν, Σκλαβούνου Μ, Γκέκας Ν, Κουζούνιας Κ, Μπουράμας Δ: Σύμπλοκες παραμορφώσεις ΑΜΣΣ. 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης. Πάφος, Κύπρος, 27-30 Οκτωβρίου 2011.
 17. Παιδακάκος Ν, Κουζούνιας Κ, Σκλαβούνου Μ, Μπουράμας Δ: Όγκοι ΑΜΣΣ. Συνδυασμένη πρόσθια-οπίσθια προσπέλαση. 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής. Θεσσαλονίκη, 31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2012.
 18. Παιδακάκος N, Σκλαβούνου Μ, Γκέκας Ν, Κουζούνιας Κ, Μπουράμας Δ: Περιοχική αυχενική οβελιαία διαμόρφωση και μετεγχειρητική λειτουργική έκβαση στην πολυεπίπεδη οπίσθια αυχενική καθήλωση. 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης. Ιωάννινα, 25-28 Οκτωβρίου 2012.
 19. Παιδακάκος Ν, Μπαϊρακτάρης Α, Σφακιανός Γ, Προδρόμου Ν: Μικτοί παιδιατρικοί ενδομυελικοί όγκοι. Παρουσίαση σπάνιων περιστατικών. 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης. Ιωάννινα, 25-28 Οκτωβρίου 2012.
 20. Παιδακάκος Ν, Κουζούνιας Κ, Σκλαβούνου Μ, Γκέκας Ν, Μπουράμας Δ: Ενδογενείς όγκοι μέσης γραμμής οπισθίου βόθρου – αυχενοπρομηκικής συμβολής. 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής. Αθήνα, 27-29 Ιουνίου 2013.
 21. Paidakakos NA, Socratous G, Barazi S, Bouramas D, Thomas NW: Πλήρως ενδοσκοπική διαρρινική αφαίρεση μακροαδενωμάτων υποφύσεως: ανασκοπική μελέτη 330 επεμβάσεων. 42ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Θεσσαλονίκη, 6-10 Μαΐου 2015.

Courses

 • Medline online course, Turin, Italy, 1997 [Lectures+Lab]
 • Advances in Minimally Invasive Cranial Base Surgery, Turin, Italy, 2003 [Lectures]
 • 3rd Basic Theoretical-Practical Course in Neuroendoscopy, Turin, Italy, 2003 [Lectures+Lab]
 • Cranial and Spinal Injury Prevention, Levels I-IV, Turin, Italy, 2004 [Lectures]
 • 4th Basic Theoretical-Practical Course in Neuroendoscopy, Turin, Italy, 2004 [Lectures+Lab]
 • Intracranial arachnoid cysts in pediatric age, Turin, Italy, 2005 [Breakfast seminar]
 • Awake surgery, Turin, Italy, 2005 [Breakfast seminar]
 • Deep brain stimulation for movement disorders, Turin, Italy, 2005 [Breakfast seminar]
 • Cranial and Spinal Injury Prevention, Turin, Italy, 2005 [Lectures]
 • Prothesic Biomaterials, Turin, Italy, 2005 [Lectures]
 • Musculoskeletal Live Imaging, Turin, Italy, 2005 [Lectures+Lab]
 • Vascular and Neural Microsurgery, Turin, Italy, 2005 [Lectures+Animal]
 • Hellenic Navy Diving & Hyperbaric Medicine Certification Course, Athens, Greece, 2007 [3 weeks - Lectures+Exam]
 • Spine Surgery Workshop, Mykonos, Greece, 2007 [Animal]
 • Advanced Trauma Life Support (ATLS), Athens, Greece, 2007 [Lectures+Lab+Exam]
 • 13th Spinal Biomechanics & Biotechnology Seminar, Athens, Greece, 2007 [Lectures]
 • Cranial and Thoracoabdominal Traumatology Updates, Turin, Italy, 2008 [Lectures]
 • 14th Spinal Biomechanics & Biotechnology Seminar, Athens, Greece, 2008 [Lectures]
 • Chiari I Syndrome, Turin, Italy, 2009 [Lectures]
 • 5th Basic Theoretical-Practical Course in Neuroendoscopy, Turin, Italy, 2009 [Lectures+Lab]
 • 15th Spinal Biomechanics & Biotechnology Seminar, Athens, Greece, 2009 [Lectures]
 • RCS Operative Skills in Neurosurgery, London, UK, 2009 [Lectures+Cadaveric]
 • Sulci, Gyri, Ventricles, and Fiber Dissection, Braga, Portugal, 2009 [Lectures+Cadaveric]
 • Neurosurgical Anatomy Workshop, Athens, Greece, 2010 [Cadaveric]
 • Hydrocephalus Update, Turin, Italy, 2010 [Lectures]
 • Advanced Life Support (ALS), Athens, Greece, 2010 [Lectures+Lab+Exam]
 • 16th Spinal Biomechanics & Biotechnology Seminar, Athens, Greece, 2010 [Lectures]
 • 23rd Orthopedic Oncology Symposium, Athens, Greece, 2010 [Lectures]
 • 8th Orthopedic Research Symposium, Athens, Greece, 2010 [Lectures]
 • Postgraduate Neurology Seminar, Athens, Greece, 2011 [11 weeks - Lectures]
 • Medtronic Summer University [Spine], Rome, Italy, 2012 [Lectures]
 • Endoscopic Endonasal Surgery of the Cranial Base and Pituitary Fossa, Pittsburgh, PA, USA, 2012 [Lectures+Cadaveric]
 • Head Injury/Functional Neurosurgery EANS Training Course (part of 4-year cycle), Krakow, Poland, 2013 [Lectures]
 • 2nd Annual World Course in Advanced Techniques in Neurosurgical Oncology, London, UK, 2013 [Lectures+Lab]
 • Advanced Resident Temporal Bone Dissection Course, Vienna, Austria, 2013 [Lectures+Cadaveric]
 • Spine and Peripheral Nerves EANS Training Course (part of 4-year cycle), Barcelona, Spain, 2014 [Lectures]
 • International Skull Base Course, Boras, Sweden, 2014 [Lectures+Cadaveric]
 • European (ESF) Spine Course Diploma Module 1 (Basic), Thessaloniki, Greece, 2014 [Lectures]
 • European (ESF) Spine Course Diploma Module 2 (Degenerative), Thessaloniki, Greece, 2014 [Lectures]
 • Medtronic Midas Rex Drilling Workshop, Uppsala, Sweden, 2015 [Lectures+Lab]
 • Vascular Neurosurgery EANS Training Course, Uppsala, Sweden, 2015 [Lectures]
 • European (ESF) Spine Course Diploma Module 3 (Deformity), Thessaloniki, Greece, 2015 [Lectures]

Συνέδρια

Έχω συμμετάσχει σε 17 διεθνή και 19 εθνικά συνέδρια.

Εθελοντισμός

 • BIP-BIP Italian National NFP Association for the Prevention of Brain and Spinal Injuries (affiliated to ThinkFirst, USA)
 • Regional Committee for the Treatment of Head Injuries (Piedmont, Italy) - PATATRAC Project (Piemonte Valle d’Aosta Tomografia Assiale TRAuma Cranico)

Βραβεία

 1. Βραβείο Νευροχειρουργικής Εκπαίδευσης «Χρήστος Αντωνιάδης» Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία, 2013 Κατόπιν εξετάσεων (1ο βραβείο αριστείας)
 2. Βραβείο ‘Dignità diStampa’ (μτφρ. «άξια δημοσίευσης») Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Τορίνου Ιταλίας, 2005 Για την καλύτερη πτυχιακή διατριβή αποφοίτησης.

Επιστημονικές εταιρείες

Είμαι ενεργό μέλος και συμμετέχω στις εργασίες των παρακάτω επιστημονικών εταιρειών:

Hellenic Neurosurgical Society - http://enxe.gr/

Hellenic Endocrinological Society - Section on Neuroendocrinology - http://www.endo.gr/

Italian Neurosurgical Society (SINch) - http://www.sinch.it/nuovo/

European Association of Neurosurgical Societies (EANS) - http://www.eans.org/

European Skull Base Society (ESBS) - http://www.esbs.eu/

American Association of Neurological Surgeons (AANS) - http://www.aans.org/

Congress of Neurological Surgeons (CNS) - https://www.cns.org/

AANS/CNS Section on Tumors - http://www.spinesection.org/

AANS/CNS Section on Disorders of the Spine and Peripheral Nerves - http://www.tumorsection.org/

North American Spine Society (NASS) - https://www.spine.org/

Hellenic Spine Society - http://eess.gr/

AO Spine - https://aospine.aofoundation.org/

Πρόσφατες αναρτήσεις

Ενεργό μέλος των εταιριών..

Νικόλαος Παιδακάκος, Νευροχειρουργός

Τομείς ειδικού ενδιαφέροντος:
Χειρουργική νευρο-ογκολογία | Χειρουργική υποφύσεως | Σύμπλοκη χειρουργική βάσης κρανίου | Ενδοσκοπική διαρρινική χειρουργική |
Σύμπλοκη χειρουργική σπονδυλικής στήλης | Νευρο-ενδοσκόπηση | Χειρουργική πόνου - Νευραλγία τριδύμου | Νευρο-τραυματιολογία | Υδροκεφαλία

logo1